Üdvözöljük EGERLÖVŐ község honlapján.

Egerlövő község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az Észak-Magyarországi régióban helyezkedik el, azon belül is Mezőkövesd kistérségéhez tartozik.

Lakosok száma a 2019. január 1-jei adatok alapján: 535 fő.

Telefon körzetszáma: 49. 

Irányítószáma: 3461


A település bemutatása

A települést 1221 -ben a Váradi Regestrumban említik először, Luen alakban. A községet székely lövészek alapíthatták. [3] Környéke a bronzkorban is lakott lehetett, erre utalnak a 19. században talált leletek: hamvvedrek, díszes cserepek. 1984-ben miskolci régészek az ún. Homok-parton 4-5. századi germán jellegű temetőt tártak fel, több mint félszáz sírt a népvándorlás korából. A 14. században a diósgyőri uradalom része volt. További birtokosok: a Lövei-család, a Pipis- és Szigethy-család, majd Vezekényi Thombolt Bálint. A 16. században: Maly Péter, Szenes Ambrus, Bebek Ferenc, az Eördög- és a Hány-család. Eger ostromakor a törökök elpusztították, sokáig nem népesült be újra. 1698-ban a Lövei-család lemond birtokáról Dőry András és neje javára. Később ezen család révén szerez birtokot Platthy Imre (felesége Dőry Krisztina). Itt született 1826-ban lányuk, Platthy Ida (Szathmáry Király Pálné), aki a felsőzsolcai óvoda alapítója, s az akkori egerlövői református templomban keresztelték meg. Birtokrésze van itt Gyürky Klárának (Sréter Mihályné), Lipcsey Károlynak. A 19. századi birtokosok közül ki kell emelni az Ambrózyakat: Ambrózy Antónia (1788 vagy 1798?-1854?) (Sóvári Soós Jánosné) sírja (testvéreivel együtt: Ambrózy Anna?, Ambrózy Konstantin?) valamint édesanyjuk, Desewffy Julianna (1767, Miskolc) a helyi régi (ún. "ócska") temetőben található. A sír felirata a következő (bár néhol hiányos): Búsan kesergő sirboltban nyugvó, tisztelve szeretett jó édesanya és kedves nővérei hűlt porai a földben. Néhai Sóvári Soós János úr gyászos özvegye, Ambrózy Antónia, ...míg velük egyesülnek. Elhunyt jó édesanya Desewffy Julianna asszony...Fehér József úr özvegye, élete 66.évében ..1854" (Kiss Lajos tanár gyűjtése alapján) A település a reformáció híve volt, s mindvégig meg is maradt annak. Lakosai közül meg kell említeni a Korpás nevű családokat. Ők az Otrokocs-nemzetségből származó nemes Korpások leszármazottai. 1728-ban Korpás Isván és fiai igazolták hivatalosan, hogy Gömör megyei nemesek. (Otrokocs ma Szlovákiában található) Az első világháborúban 357 katonája harcolt, akik közül hősi halált halt 59, hadirokkant lett 37. Lakóinak száma 1935-ben 1491.

A település hivatalos neve 1863-tól Eger-Lövő, majd 1905-től Egerlövő.
Itt született 1930-ban Bata Imre irodalomtörténész, aki 1982 és 1991 között az Élet és Irodalom c. lap főszerkesztője volt.

 

- Adatkezelési Tájékoztató -